مناطق،كل خانواده حتي كودكان به كارگران فصلي ميپيوندند و در بقية سال نيز بر روي قطعه زمين ملكي خودكار ميكنند. در چنين مناطقي كه اغلب با حوادث و بلاياي طبيعي و همچنين تغيير و تحولات اجتماعي مواجه هستند ،مشكلات عمدة مردم عبارتند از: كمبود بانک ملت زمين حاصلخيز، فقر، درآمد ناچيز، بيماري و جنگ.بسياري از محققان با زمينه ها و سوابق آموزشي مختلف، سرانجام در واكنشي مناسب نسبت به اين طرز فكر كه مفهوم بيكاري را در حد بعد اقتصادي آن پايين ميآورد، توجه همگان را به اين مسئله جلب كرده اند كه لازم است بعد اقتصادي بيكاري با مجموعه اي از مفاهيميكه به همين اندازه حائز اهميت ميباشد از قبيل حاشيه اي شدن، جامعه پذيري، مشاركت و شخصيت همراه گردد تا بدين وسيله هم در تجزيه و تحليل هاي علميو هم در برنامه هاي كاري، همة ابعاد اجتماعي و فرهنگي جهان كار را شامل گردد.
2- مهاجرت دسته جمعي بانک ملت از روستاها يا شهرهاي کوچک به شهرهاي بزرگ.
2- روستائيان با مهاجرت نيزوي کار آمد خود را از دست مي دهند و در صودرت مهارت داشتن مهاجران اين روند بنفع شهر و در غير اين صورت شهر به دليل سطخح نازل مهارت ها بانک ملت و تحصيلات مهاجران ، به شکل هاي مختلف تحت فشار قرار مي گيرد .
دکتر حسين شکوهي. ديدگاه هاي نو در جغرافياي شهري ص :37 ،67 ،69 ،70، 71، 74 ، 75 ، 14 ، 105 ، 106 ، 271 ، 272 ، 293 ، 294 ، 378 ، 459 ، 462 بانک ملت ، 463 تا 471 ، 489 ، 490 ، 498 ،499 ، 500 و 501.
در انگلستان به عنوان نخستين كشوري كه در آن در عصر مدرن ريشه هاي دموكراسي شكل گرفت، اشراف زميندار در مراحل اوليه گذار به سرمايه داري خصلتي تجاري به خود گرفتند و به كشاورزي تجاري روي آوردند. روي هم رفته ظهور كشاورزي تجاري در بخشي از اشراف از عوامل مساعد براي دموكراسي به شمار مي رود. تجاري شدن كشاورزي در مورد انگلستان با تبديل كشتزارها به چراگاه ها براي توليد پشم و اخراج دهقانان از زمين، و در مورد فرانسه با افزايش استثمار دهقانان و فروش فرآورده هاي كشاورزي تجاري موجب افزايش باز هم بيشتر استقلال بخش هايي از اشراف از دربار سلطنتي مي شد و نيروي اجتماعي جديدي به وجود مي آورد كه به نحو فزاينده اي با زندگي تجاري شهري گره مي خورد. هر جا كشاورزي تجاري به عنوان زمينه ساختاري ظهور بانک ملت جامعه نو شكل نگرفت، توده هاي عظيم دهقانان كه به حكم تجربه تاريخي دشمن دموكراسي و يكي از ريشه هاي اصلي ديكتاتورهاي نوين بوده اند، دست نخورده تداوم يافتند (اين وضعيت به ويژه در مورد روسيه و چين صادق بود). در مورد فرانسه زمينه كشاورزي تجاري و انگيزه اشرافيت در گسترش آن در مقايسه با انگلستان بسيار محدودتر بود؛ در عوض نيروهاي شهري يعني بورژوازي نقش مهم تري در گذار به جهان مدرن ايفا كردند.
اين جدول بيان مي کند که عامل مهم در تصميم گيري به مهاجرت ، ميزان دريافت قابل انتظار يا در واع تفاضل هزينه ها و دريافتي هاي ناشي از مهاجرت است . هزينه هاي ممهاجرت ( شامل هزينه فرصت از دست رفته ، هزينه زندگي ، هزينه مسافرت ) و دريافتي مورد انتظار مهاجر ، بستگي به اختلاف در آمد روستايي و شهري دارند . در خصوص مسأله در آمد روستايي ، سياست هاي دولت ( نظر مالياتها ) عوامل اصلاحات ارضي و سيستم اجتماعي حکام بر روستا موثر مي بانک ملت باشند و آن چه به ميزان دريافتي در شهر تأثير مي گذارد ، متوسط دستمزد شهري ، احتمال به دست آوردن شعل و هزينه زندگي در شهر مي باشد. در نهايت اينکه ، مهاجر يا ارزيابي اين مجموعه عوامل و نيز اطلاعاتي که از تماس شهر و روستا و وسايل ارتباط جمعي به دست مي آورد ، تصميم به مهاجرت مي گيرد .
شکل و ماهيت مهاجرت بانک ملت ها در کنار اثر پذيري آنها از ويژگي هاي فردي ، محيطي ، اجتماعي ، اقتصادي و سياسي دامنه عملکرد نظريه هاي مهاجرتي را تقليل داده و آنها را به ابزارهايي براي درک بهتر ابعاد گوناگون مهاجرت محدود کرده است . در اين جا بيش از آنکه به نظريه هاي مهاجرت گرداخته شود نگرش هاي عمده مهاجرتي مطرح مي گردد که با توجه به آن نگرش هاي اقتصادي جايگاه رفيعي دارد و يکي از زمينه وسيع بحث و بررسي هاي مهاجرتي را تشکيل مي دهد .
10- در روستا برخلاف شهرها سهم نيروي کار در بخش خدمات بسيار کم است بانک ملت
مقدمه البته شمار فزايندة مطالعات و نشريات مربوط به بيكاري جوانان شاهدي است بر افزايش آگاهي در مورد اهميت اين مسئله كه بيكاري جوانان بيش از همه در شرايط سخت زندگي جوانان بيكار و پيامدهاي اجتماعي و فرهنگي متعدد آن پديده انعكاس يافته است. علائم و شواهد نشان ميدهد كه اين مسئله در سال هاي آينده هم ادامه خواهد داشت. انقلاب فني كه در دهه بانک ملت هاي اخير در كشورهاي صنعتي داراي اقتصاد بازار رخ داده است، باعث تغييرات عظيميدر سطح و نوع مهارتهاي مورد تقاضاي بازار كار گرديد. بسياري از محققان بر اين عقيده اند كه دير يا زود چنين تغييراتي در كشورهاي در حال توسعه و به ويژه آن دسته از كشورهايي كه از لحاظ اقتصادي مستقيماً با كشورهاي صنعتي در ارتباط هستند نيز تكرار خواهد شد.
جدايي گزيني اکولوژيکي: (جغرافياي اجتماعي شهرها.ص29) جدايي گزيني اکولوژيکي از اين واقعيت سرچشمه مي گيرد که ساکنين شهرها از نظر درآمد مذهب ، نژاد ، پايگاه اجتماعي – اقتصادي به دسته ها و گروه هاي گوناگون تقسيم مي شوند. از اينرو در انتخاب محله مسکوني همواره رقابتهايي ميان گروه هاي شهري در جريان است و گروهي برنده مي شوند که از قدرت و درآمد بيشتري بهره مندند. نتيجه رقابت هاي گروهي منجر به جدايي گزيني اکولوژيکي گروهي از گروه ديگر مي شود. بدينسان که هر گروهي با پايگاه اجتماعي – اقتصادي برابر ، معتقدات مذهبي يکسان و يا هم نژاد بودن ، گرد هم مي آيند و منطقه يا محله اي را جهت سکونت خود انتخاب مي کنند و يا از روي اجبار به زندگي در محله اي که جامعه شهري براي آنها تعيين کرده است تن در مي دهند. به موازات جدايي گزيني اکولوژيکي ، هر يک از محلات شهري مشخصات ويژه اي به خود مي گيرد و از چهره و بافت معيني تبعيت مي کند که با ساير محلات بانک ملت شهري تفاوت دارد.
جدول مزبور مربوط به نرخ جنائي سه نوع بانک ملت جرم در سالهاي 1908 و 1909 ايالات نيويورک است و نشان مي دهد که ايرلنديها در مهاجرت به امريکا ، گرايش به آدمکشي را در خود تقليل داده اند ، در عوض هتک ناموس و قمار را از امريکائيان فرا گرفته اند.
- بانک ملت مشخصات کودکان خياباني:
2- در مطالعات اين دوره تأکيد روي چهره هاي طبيعي حوزه هاي جغرافيايي معين همراه با مشخصات بانک ملت جمعيتي ، اجتماعي و اقتصادي آنها بيشتر مي شوند.
به طور كلي گسترش شكاف ميان ايدئولوژي رسمي و افكار عمومي به مفهومي كه بررسي شد ممكن است از لحاظ سياسي دو نوع پيامد كاملاً متفاوت به بار اورد: يكي ايدئولوژي گريزي فعال و رقابت جويي و مشاركت طلبي و مقاومت و كوشش براي ايجاد همبستگي و هنجارها و هويت هاي ديگر به نحوي كه در دوران اصلاحات تا اندازه اي تجربه شد و بانک ملت دوم ايدئولوژي گريزي منفعلانه و گسترش آنومي و بي تفاوتي و بي هنجاري و انفعال سياسي و ظهور جامعه توده اي منفعل در مقابل جامعه توده اي فعال يا بسيج پذير. چنين وضعيتي محصول ناكامي در گذار به همبستگي دموكراتيك جديد و شكست جنبش اصلاحات بوده و يا به واسطه آن شدت يافته است.
بالاخره آوارگان جنگي که در اثر مصائب جنگ ، خانه و زندگي ، سرمايه و حرفه خود را از دست داده براي حفظ جان از ميهن خود ريشه کن شده به کشورهاي ديگر رو آورده اند ، دستة ديگر از بيگانگان را تشکيل مي دهند که في بانک ملت نفسه اغلب اوقات وجود آنها موجد مسايل مشکل براي مردم سرزمين مورد انتخاب خود مي شود.
نخبه گرايان دموكراسي را از نوع حمايتي يعني حمايت مردم از دولت و عدم مداخله در آن مي خواهند به شرط آنكه نخبگان بر سر قدرت بمانند و نخبگان نمايندگان قدرتهاي سياسي و اقتصادي موجود باشند، مي پسندند. به نظر آنان دموكراسي چيزي است كه در كنار چيزهاي ديگر جامعه نه وابسته و پيوسته به آنها برخي از نخبه گرايان ايران دموكراسي نخبگان را تجويد مي كنند اين افراد نه به خاطر تخصص و نه به لحاظ قدرت مديريتبلكه به دليل وابستگي به بخشي از مراتب قدرت خود را مستحق حكومت را نمي دانند. اين نخبه گرايي در همه ي جهان با رياكاري سياسي عجين است. اين روش نيات واقعي خود را وقتي عليه آن شعار مي دهد پنهان مي دارد اما به اقدامات نيرنگ آميز متوسل مي شود تا موقعيت خود را حفظ كند. بانک ملت به عنوان مثال يكي از شگردها و بر حذر داشتن دولت از ايجاد رابطه با آمريكا و مخفي شدن پشت شعارهاي مرگ بر آمريكا اما از روابط تجاري با آمريكا كه منافع آن نصيب تشكل هاي قدرت مي شود حمايت مي شود. نخبه گرايان ايران در همه كارهاي مردم، گروه ها و بخش هاي دولتي دخالت مي كنند و وقتي به دموكراسي مي رسند آن را موضوعي مي دانند جدا از همه چيز كه بايد محدود شود تا در چهارچوب فرهنگي بگنجد كه خودشان نماينده آن شوند. كارل كهن معتقد است كه دموكراسي يك متغيير و داراي آثار است و بايد از حيث گسترده- ژرفا، دامنه مورد بررسي قرار گيرد. از حيث گسترده بايد ديد چه بخشي از مردم و تا چه ميزان در امور كشور مداخله مي كنند. اصلاح طلبان رسمي ايران چون دموكرسي مشاركتي را دوست ندارند اين دموكراسي را موجب تحريك ناراضيان از اصحاب قدرت مي دانند و خواستار دموكراسي حمايتي هستند. از حيث ژرفا بايد ديد كه دموكراسي به كدام مقوله مربوط ميشود آيا مربوط به نابرابري قدرت و ثروت است يا به مسائل ريشه اي مي پردازد تا به حال هيچ دموكراسي اصلاح طلبي در جهت مسائل ريشه اي حركت نكرده است.
ب ) بانک ملت جزم انديشي ها و قضاوت هاي ارزشي منفي در مورد توانايي جوانان براي كار:
به طور كلي بايد گفت كه احتمال گذار به دموكراسي با شكل گيري جامعه مدني و نهادها و تشكلات آن هر چند به صورت اوليه افزايش مي يابد. طبعاً منظور بانک ملت از تشكلات و نهادهاي جامعه مدني نهادها و سازمان هايي است كه حداقل قواعد دموكراتيك يعني تحمل يكديگر، رقابت و رعايت حدود و منافع يكديگر را بپذيرند. جامعه اي مركب از گروه هاي ستيزه گر كه در پي كنار گذاري يكديگر باشند و يا پرخاشگري به حدود و منافع يكديگر دست اندازي كنند، جامعه مدني به شمار نمي آيد. گذار دموكراتيك نيازمند جامعه مدني نسبتاً شكل گرفته اي پيش از گذار است. در تحولات سياسي و انقلابي هايي كه جامعه توده اي به جاي جامعه مدني زمينه بسيج سياسي را تشكيل ميدهد، احتمال گذار به دموكراسي تقريباً منتفي است. رابطه ميان جامعه توده اي و پيدايش توتاليتاريسم راست مورد تأييد پژوهشگران گوناگون در حوزه جامعه شناسي سياسي قرار گرفته است. گسستگي اجتماعي و عدم تعلق فرد به گروه هاي مستقل، جماعات محلي، انجمن ها و غيره در جامعه توده اي زمينه را براي ظهور جنبش تودهاي، ايدئولوژي هاي هويت ساز و غيردموكراتيك و نخبه گرايي يا پيشواسالاري سياسي و نهايتاً توتاليتاريسم فراهم مي كند. جامعه توده اي خود نياز به ايدئولوژي فراگير و توتاليتر را ايجاد مي كند. چنين جامعه اي امنيت را در ايدئولوژي مي جويد، در حالي كه جامعه مدني با ايجاد حس امنيت و همبستگي از درون نيازي به ايدئولوژي پردازي سراسري به وجود نمي آورد و اين خود يكي از شرايط اساسي گذار به دموكراسي است. تجربه تاريخي گذار به دموكراسي نيز ضرورت شكل گيري سازمان ها و تشكلات جامعه مدني را هم از لحاظ فروپاشي رژيم اقتدار طلب و هم از حيث گذار به نظام دموكراتيك تأييد مي كند، هر چند طبعاً ميزان نيرومندي يا ضعف جامعه مدني بر روي ميزان تحكيم دموكراسي، تأثير تعيين كننده اي مي گذارد.
ضمناً مطالعات علم اکولوژي انساني و اکولوژي شهري در سير تکويني خود به دوره بانک ملت کاملاً مشخص دارد.
هيچ يك از مطالعات انجام شده به تعريف جامعي در خصوص اين روابط پيچيده و متقابل كه تعيين كننده بانک ملت تأثير مشكلات مربوط به اشتغال در ابعاد مختلف ميباشد، دست نيافته است. در تحقيقات منطقه اي نيز اميدي به دستيابي به يك چنين تعريفي وجود ندارد. به هر حال، بحث هاي انجام شده در اين زمينه، با يادآوري پيچيدگي اين مشكلات و تأكيد بر نياز به تحقيقات، راهكارها و اهداف بلندمدت،مطالعات گوناگوني را پيشنهاد ميكند كه در داخل خود رهيافتي چند رشته اي وترجيحاً هماهنگ ميطلبد كه تماميجنبه هاي مشكلات جوانان در زمينه اشتغال را در بر ميگيرد. اين رهيافت شامل اموري همچون اقتصاد، آمار،جغرافيا،علوم مديريتي، علوم سياسي، روان شناسي،انسان شناسي فرهنگي و اجتماعي و غيره خواهد بود. دشواري بسيار زياد. و در بعضي موارد تقريباص عدمامكان يك چنين رهيافتي از اهميت و ضرورت آن نميكاهد.
«طبقه مستقل و نيرومند شهرنشينان عنصر اجتناب ناپذيري در رشد دموكراسي بانک ملت پارلماني بوده است؛ بدون بورژوازي، دموكراسي پيدا نمي شد». با اين همه چنان كه گفته شد، نيروهاي دموكراتيك شهري، دستياراني در مناطق روستايي داشتند، هر چند مناطق روستايي بيشتر مسكن دشمنان دموكراسي (شامل اشراف زمين دار و طبقه دهقان) بوده است.
همان طور كه در مطالعات انجام شده بر روي آسيا، كشورهاي عربي، آمريكاي لاتين و حوزة كارائيب عنوان شده، يكي از نتايج فوري استخدام تعداد كثيري از جوانان در ارتش – اكثراً مرد – در مقياس وسيع آن، كاهش فشار تقاضا براي كار بر روي بازار نيروي كار ميباشد. اين مسئله مشابه نتيجه اي است كه از توسعه نظام روي بازار بانک ملت نيروي كار ميباشد. اين مسئله مشابه نتيجه اي است كه از توسعه نظام آموزشي ناشي ميگردد. هدف از پيوستن به ارتش به منظور يافتن «جايي»در جامعه و نيز اثرات عموميو اجتماعي دراز مدت و كوتاه مدت اين مسئله هنوز ناشناخته است و احتمالاً اختلافات قابل توجهي نيز دراين خصوص با توجه بهمنطقه يا زمينه اجتماعي – فرهنگي وسياسي موجود ميباشد. لذا ين پديده موضوع ديگري براي تحقيقات بعدي است.
يکي از جنبه هاي مورد بررسي در خصوص مهاجرت ، بررسي چگونگي کشيده شدن مهاجرين به سوي نوعي از فعاليتها و بانک ملت اعمالي است که از نظر اجتماعي ، به دلايل مختلف و از نظر مقررات ، انحراف اجتماعي تلقي مي شود. يکي از حوزه هاي تحقيق در مورد انحرافات اجتماعي ، بررسي توزيع جغرافيايي انحرافات اجتماعي است ، در اين بررسي يکي از جنبه هاي مطالعه بررسي مبدأ مهاجرين و تمايل آنها به نوعي از انحرافات اجتماعي است که مي تواند ريشه در شرايط زيست محيطي ويژگيهاي اجتماعي اقتصادي داشته باشد.
3. طبقه حاكمه يكپارچه از حيث بانک ملت ايدئولوژيك، در اين نوع از طبقه حاكمه همبستگي ساختاري به واسطه يك جز يا جناح مسلط كه از لحاظ منابع قدرت داراي موقيعتي استراتژيك است برقرار مي گردد. همبستگي ارزشي نيز از طريق همان جناح مسلط به واسطه دستگاه هاي ايدئولوژيكيكه در اختيار دارد در بين اجزاي تشكيل دهنده طبقه حاكمه برقرار مي شود. ديگر اجزاي خود را با جناح مسلط مركزي از حيث ساختاري و هنجاري هماهنگ مي سازند.
مهاجر نسل دوم بانک ملت
اما در جريان مبارزه اولويتي براي رشد مجزاي اقتصادي، حتي به نفع بورژوازي نوپاي ملي و هيچ نوع مطلق گرايي در مبارزه ضد استعماري داده نشد. البته اين اشتباه تاكتيكي دكتر مصدق نبود بلكه درخواست دقيق و قابل بانک ملت دفاع مردم ما و توجيه تاريخي آن بود كه آزادي و دموكراسي نمي تواند بي استقلال و عدالت شكل گيرد.
در شهرها بويژه شهرهاي بزرگ کشورهاي در حال توسعه ، به سبب کمبود يا فقدان زمين هاي کافي جهت خانه سازي براي طبقات فقير و کم درآمد شهري ، بيشتر آنها به دامنه هاي پر شيب ، دره ها و دشت هاي سيلابي يا به زمين هاي مجاور صنايع آلوده ساز و خطر آفرين پناه مي برند تا با مواد و مصالح ساختماني کم دوام ، خانه هاي محقر خود را بنا کنند؛ از اين رو شهرهاي جهان سوم ، همواره به دوگانگي کشيده مي شوند: يکي شهر بانک ملت قانوني که زمين و واحدهاي مسکوني آن بر مبناي قوانين و مقررات جاري تهيه شده و ديگري شهر غير قانوني که زمين و واحدهاي مسکوني آن به صورت تصرف عدواني و غير قانوني اشغال شده است و بيشتر منطقه حاشيه نشين و آلونک نشين شهرها را شامل مي شود.